Am încheiat sezonul de toamnă!
Din ianuarie ne puteti contacta din nou pentru oferta sezonului de primăvară.

Introduceți numărul comenzii, selectați cantitatea și comanda:
Importați comanda
-+
Gradinari în Austria | MAGAZINUL WEB STARKL (https://www.starkl.ro/)

Prun 'Bistriţa'

& laquo;

Descriere

Autofertil. Rodeşte în abundenţă. Pulpa este galben-aurie, tare, zemoasă. Pieliţă albastru închis, brumată. Cu gust plăcut, neaderent, suportă bine scuturatul şi transportatul. Poate fi păstrat 4-6 săptămîni. Perioada de coacere: mijlocul - sfîrşitul lui septembrie.
CANTITATE 1 buc
buc.
69,00 lei
TIMP DE LIVRARE
(la comanda curentă)
Octombrie sfârsit
Număr articol 164820
Vândut

Timp de însămân?are, Timp de recoltare, Perioadă de înflorire, Fază de coacere

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Timp de însămân?are
Timp de recoltare
Perioadă de înflorire
Fază de coacere
Mai multe informatii
Denumire botanică Prunus domestica 'Goldhauszwetschke'
Protectie de iarnă Rezistent la îngheti
Plante melifere DA
Calitate rădăcină liberă

INSTRUCȚIUNI GENERALE VALABILE PENTRU CATEGORIE: Pruni, rengloţi Imprimați instrucțiunile

Distanţa de plantare
Pomi cu trunchi mediu: distanţă între rînduri 6,5-8 metri şi distanţă între pomi 5-6 metri.
Fus cu braţe roditoare: distanţă între rînduri 6,5-7, 5 metri şi şi distanţă între pomi 3, 5-5 metri.
Arbuşti: distanţă între rînduri 4-5,5 metri şi distanţă între pomi 0, 8-4 metri.
Fus subţire: distanţă între rînduri 3 metri şi distanţă între pomi 1,5 - 2 metri.
Tufe: distanţă între rînduri 4 metri şi distanţă între pomi 4 - 5 metri.
Plantare
Groapa de plantare să aibă o suprafaţă de cel puţin 80x80 cm şi o adîncime de 80 cm. Înainte de plantare scurtaţi un pic rădăcina şi îndepărtaţi firile de rădăcină rupte. Înainte de plantare puneţi rădăcina într-un vas cu apă pentru cel puţin o zi. Faţă de nivelul solului pomii se plantează la aceeaşi adîncime la care au fost înainte de răsădire. La plantare puneţi în jurul rădăcinii pămînt afînat, dar aveţi grijă ca punctul de altoire să nu ajungă sub pămînt.
După plantare pe o suprafaţă de 1 m2 acoperiţi pămîntul cu turbă sau cu bălegar amestecat cu paie, astfel ocrotind pomul de uscare. Primăvara repetaţi udatul săptămînal, luînd de fiecare dată pentru fiecare pom în parte 15-20 l de apă, timp de aprox. două luni. Scurtaţi uşor lăstarii.
Plantaţi-i pe cît posibil într-un loc însorit, deoarece lumina soarelui influenţează în mod favorabil producerea substanţelor aromatice, ale vitaminelor precum şi a culorii fructelor. La lumina soarelui roua se evaporizează mai repede din coroana pomilor astfel nu se constituie condiţii de viaţă favorbile pentru apariţia bolilor micotice şi bacteriale.
Pe lîngă pomii fructiferi cu coroană în formă de fus subţire şi fus liber este întotdeauna nevoie de cîte un prăjină.
Protecţia plantelor
În cazul fiecărui insecticid trebuie respectat timpul de pauză obligatorie pînă la recoltare. Fiţi deosebit de atent la stropirea fructelor cu perioadă de coacere variată, deoarece printre acestea se pot afla unele care se coc mai devreme. Păduchii de frunze: Păduchii sug seva frunzelor, a lăstarilor tineri şi a mugurilor. Cînd apar în număr mare, frunzele se răsucesc şi se deformează. Combatere: Vă puteţi proteja împotriva lor cu ajutorul diferitelor insecticide. Se recomandă folosirea substanţelor sistemice. Păduchii ţestoşi Se stabilesc mai uşor pe plante fragede. Sub platoşă sug seva plantelor şi infestează frunzele şi fructele cu o secreţie lipicioasă. Combatere: se recomandă folosirea de substanţe sistemice. Viespele prunului Fructul este găurit şi cade de pe pom înainte de coacere. Protecţia împotriva lui se efectuează imediat după înflorire. Molia prunului Fructele dezvoltate au viermi provocîndu-le căderea precoce. Combaterea se face după căderea petalelor şi în iulie-august.
Protejare de iarnă
Tăierea se efectuează în zile fără ger înainte de înmugurire (de regulă în februarie) după descrierea de mai sus. Faţă de gerurile mari ne putem proteja prin fumegare sau udare
Rod
Soiuri: Bistriţa
Partener polenizator: Autofertil!
Soi: Blue Free
Partener polenizator: Autofertil!
Soi: Cacanska lepotica
Partener polenizator: Autofertil!
Soi: Stanley
Partener polenizator: Autofertil!
Soi: Renglotă Althan
Partener polenizator: Sermina, Cacanska rodna, Ageni
Soi: Sermina
Partener polenizator: Monfort, Ageni, President, President
Soi: Tuleu Gras
Partener polenizator: Bistriţa, Renglotă Althann, Blue Free, Stanley
Soi: Muscat de Debrecen
Partener polenizator: Ageni, Sermina, President
Suplimentare de subs
Pentru asigurarea unei densităţi bune a fructelor pe ramuri este necesară aplicarea unor cantităţi corespunzătoare de îngrăşăminte. Fertilizarea excesivă poate însă afecta în mod nefavorabil păstrarea fructelor, formarea aromei, şi poate duce la contractarea unor boli.
Cel mai bine este să executăm anual, o dată primăvara şi o dată toamna o fertilizare de bază cu îngrăşăminte chimice. Pentru obţinerea unei recolte mai mari, pînă la sfîrşitul lui iunie se pot intercala fertilizări suplimentare. Pentru acest scop se potrivesc cel mai bine îngrăşămintele chimice care se dizolvă în apă.
După coacere respectiv recoltă, în perioada de toamnă se împrăştie doar îngrăşăminte cu descompunere lentă. Pentru acest scop se potriveşte cel mai bine bălegarul de grajd.
Tăiere
Alegerea perioadei potrivite de tăiere este esenţială din punctul de vedere al recoltei. Alegerea unei perioade nepotrivite are acelaşi rezultat ca şi cînd nu aţi fi efectuat tăierea pomilor deloc.
Text universal
Succesul cultivării fructelor depinde de următorii factori: sădire într-un loc potrivit soiului, climă, şi îngrijire corespunzătoare. Soiurile care au dovedit deja în condiţiile locale reprezintă cea mai bună garanţie pentru o recoltă satisfăcătoare.
Timp de plantare
Din martie pînă în mai şi din octombrie pînă la îngheţuri.
Plantele în container se pot sădi tot anul.
Udare
În cazul pomilor fructiferi numai după plantare este nevoie de o mocirlire temeinică. Primăvara repetaţi udarea săptămînal folosind de fiecare dată pentru fiecare pom 15-20 l de apă, timp de cca. 2 luni.
Vlastari salbatici
Se poate întîmpla ca din rădăcină sau trunchi să iasă lăstari sălbatici. Aceştia trebuie îndepărtaţi întotdeauna cu excepţia cazurilor cînd se usucă porţiunea de deasupra lăstarului nou ieşit. În această situaţie pomul se creşte din lăstarul nou.