Am încheiat sezonul de toamnă!
Din ianuarie ne puteti contacta din nou pentru oferta sezonului de primăvară.

Introduceți numărul comenzii, selectați cantitatea și comanda:
Importați comanda
-+
Gradinari în Austria | MAGAZINUL WEB STARKL (https://www.starkl.ro/)

plants


Ce trebuie să faceti după preluarea coletului?


1. Dacă sunt si plante în pachet, este important să stim că acestea au fost într-un mediu lipsit de aer si lumină în timpul transportului. Prin urmare este important să scoateti plantele din cutia de carton cât mai repede posibil.


2. În cazuri speciale, dacă pachetul ajunge pe vreme geroasă, mutati pachetul nedeschis într-un loc rece, dar fără înghet (de ex. în pivnită), astfel încât plantele să se aclimatizeze încet. Mai târziu plantele pot fi despachetate.


3. Pe baza facturii atasate, verificati existenta si starea tuturor produselor livrate. Dacă întâmpinati lipsă de produs, sau problemă de calitate, vă rugăm să faceti o documentatie foto, si vă rugăm să ne contactati prin intermediile comunicate.


4. Dacă este posibil, plantati marfa primită la locul lor, în cel mai scurt timp posibil. Cu cât sunt plantate mai repede la locul potrivit , cu atât mai repede se vor înrădăcina si se vor întări.


5. Plantele cu rădăcină liberă, merită să fie tinute în apă peste o noapte, dar nu mai mult de 48 ore, deoarece se poate provoca putrezirea rădăcinilor.


6. Plantele din ghivece se vor uda bine, asa se scot mai usor din ghivecele de transport, si se pot planta cu mai mare sigurantă în pământ, sau transplantate în ghivece mai mari.


7. Adâncimea de plantare este de obicei de două ori diametrul bulbului. Distanta de plantare este cam aceasi ca si adâncimea de plantare. Atentie! Plantati bulbii întotdeauna cu vârful în sus!


8. Plantele sensibile la temperatură (flori de balcon, plante în ciubăr) transplantati din ghivecele de transport în ghivece mai mari, sau în jardiniere, dar numai atunci expuneti la aer liber când temperatura permite, nu mai este pericol de îngheti, nici noaptea.


9. Toate plantele se vor uda bine după transplantare, si zilele următoare necesită udare regulată pentru prindere mai sigură.

 

 


 

 


Ce trebuie să facem dacă nu putem planta imediat după preluarea coletului?


1. Dacă plantele livrate nu pot fi plantate în decurs de 3-4 zile după transport, cele cu rădăcină liberă si trandafirii fără ghivece, trebuiesc înmuiate pentru cel putin o jumătate de zi înainte de plantare. Dacă plantarea întârzie, săpati o groapă de 30 cm, asezati planta si o parte din trunchi într-un unghi, acoperiti cu pământ si udati-o bine.


2. Plantele în ghivece se pot păstra câteva zile în ghivecele de transport, într-un loc umbros. Necesită udare regulată.


3. Bulbii de flori pot fi păstrati într-un loc uscat, aerisit, neînsorit, fără îngheti. Locul unde sunt păstrati, trebuie să fie bine aerisit, deoarece bulbii si tuberculii sunt în viată, doar că atuncea încă sunt în repaos vegetal.


4. Dacă ati primit în pachet plante precultivate, deci plante în ciubăr sau flori de balcon, sau plante pe care au apărut deja lăstari de anul curent, (ca de ex. kiwi), atunci aceste trebuie îngrijite si ferite de îngheti. Dacă expuneti în aer liber, tineti cont de conditiile climatice ale locului de resedintă. Aceste plante au fost plantate în ghivece de transport, si puteti păstra câtva timp în acest mod, nu este necesară replantarea imediată. Expuneti în loc luminos si cald, si tineti solul tot timpul umed. Este important ca temperatura să nu scadă sub 7°C, si numai atunci lăsati afară si peste noapte, dacă nu se mai pot astepta temperaturi scăzute.


5. Căpsunii frigo se pot păstra câteva săptămini în cutia de la frigider, în ambalajul cum ati primit.


6. Atentie! Rădăcina plantelor niciodată nu poate să se usuce!

 

 


 

 

Arată bine plantele?


1. Nu vă speriati dacă aspectul plantei livrate este diferit de cea de pe prezentare. Ilustratiile din ofertă prezintă aspectul tipic al plantelor, astfel în cazul pomilor si arbustilor fructiferi cu fructe, florile înflorite, etc. Fotografiile au fost selectate în asa fel încât să vă puteti imagina aspectul tipic al plantei. Planta ajunge în aspectul caracteristic numai după un timp mai îndelungat în noul său loc de viată.


2. Majoritatea plantelor sunt livrate primăvara si toamna, în starea lor naturală de repaos vegetal, deci fără muguri vizibili. Aspectul plantelor este desigur, potrivit acestor factori. Formatul plantelor lemnoase sunt doar crengute goale, iar în cazul arbustilor si ierburilor ornamentale este vizibilă doar o parte minimă supraterană. După plantare, vor intra în vegetatie, si se vor recupera cu sigurantă.


3. Plantele cu aspect special în timpul transportului sunt următoarele:

 

Zmeuri: lăstarii uscati si cei productivi, au o portiune de rădăcină viabilă în partea de jos. După plantare zmeura va răsări din această parte subterană. În functie de temperatură si conditiile meteorologice, germinarea poate avea loc în decurs de 6-8 săptămâni de la plantare (primăvara).

 

Clematite: partea supraterană constă din partea lemnoasă a lăstarilor din anul precedent. După plantare lăstarii noi verzi, răsar din această parte, sau din rădăcină.

 

Ierburi ornamentale: partea supraterană este moartă, (eventual pot exista încă părti uscate din sezonul de vegetatie anterioară). După plantare ierburile răsar din sistemul radicular.

 

Cedru de sare: acest arbust cu lăstari lemnoase, intră cel mai târziu în vegetatie. Florile apar pe partea lemnoasă goală urmată după înflorire de lăstarii verzi de pe ea. După plantare în cazul primului început de vegetatie nu există înflorire, numai lăstarii verzi „acele” răsar pe plantă, aproximativ în prima jumătate a lunii iunie. Până atunci acest arbust ornamental nu va da semne de viată.

 

Vită de vie: este una dintre plantele care intră cel mai târziu în vegetatie după perioada de repaos vegetal. În cazul plantării de primăvară, poate dura si 8-10 săptămâni după plantare, până când apar primele semne de vegetatie, apar primele muguri.

 

Curmal japonez: după plantare vegetatia porneste foarte greu si încet. Acest proces poate dura si mai multe luni. Este foarte important udarea zilnică în abundentă.

 

Căpsuni FRIGO: aceste sunt muguri de căpsuni puternic dezvoltati dar fără frunze. Plantele sunt păstrate la frigidere, la 0 °C, până la livrare, de aceea nu au frunze. Rădăcinile si portaltoii de culoare închisă nu reprezintă probleme. Noua plantă se dezvoltă din rădăcină. Este recomandat să înmuiati rădăcinile înainte de plantare, pentru cel putin o oră în apă. După acesta planta poate fi plantată în locul dorit. Energia de crestere inerentă a plantei se manifestă la scurt timp după plantare. Mai departe procesul de cultivare este acelasi ca si la alte soiuri de căpsuni. Ne putem astepta la cele mai bogate roade în al doilea si treilea an, după care vă recomandăm să plantati plante noi de înaltă calitate în locul lor.

 

4. Se poate întâmpla ca frunzele plantelor livrate toamna sau primăvara, să fie uscate. Acestea sunt din sezonul anterior de vegetatie, care nu au fost îndepărtate. Cu toate acestea plantele sunt vii, astfel vă rugăm se le plantati conform instructiunilor de plantare, iar ele vor răsări odată cu începerea vegetatiei.


5. Dacă primiti în pachet flori de balcon ca de ex: muscate, petunii, etc., si găsiti pe ele frunze încretite, îngălbenite, uscate, nu înseamnă că ele sunt moarte. Plantele livrate se vor recupera în curând, si vor aduce frunze noi. Aceste flori de balcon nu sunt rezistente la iarnă, ar trebui păstrate în casă, până la mijlocul lunii mai, sau dacă avem vreme plăcută, în timpul zilei putem să-i scoatem la aer liber pentru a se întării, si trebuie duse înapoi în casă doar peste noapte, până când temperaturile de noapte nu se ridică.

plants

Tel.: 0040318110981     |     e-mail: gradinarul@starkl.ro

 



plants02